SUBACUTE RUGPIJN

Wat is subacute rugpijn?

Uw rugklachten houden inmiddels al langer dan 6 weken aan, maar korter dan 3 maanden. We spreken dan van subacute rugpijn. De rugklachten die u ervaart duren langer dan gewenst. Dit betekent niet dat er iets ‘kapot’ is in uw rug. Maar blijkbaar zijn er factoren die het natuurlijke herstel in de weg staan. Denk hierbij aan eerder genoemde factoren (zoals beschreven bij ‘acute rugpijn’) zoals: beperkingen in activiteiten, oudere leeftijd, een slechte gezondheidstoestand, stress, angst voor pijn, depressieve klachten, zware fysieke activiteiten op het werk of problemen met bijvoorbeeld collega’s.

Wat u zelf kunt doen om de klachten te verminderen

Wat erg belangrijk is wanneer de rugklachten langer aanhouden dan 6 weken, is dat u blijft bewegen. Het is belangrijk dat u op een rustige manier uw activiteiten blijft doen of weer op gaat pakken, zoals bijvoorbeeld uw werk, ondanks de pijnklachten. Bij aanhoudende klachten of wanneer het opbouwen van de activiteiten niet lukt kunt u het beste een afspraak maken met uw huisarts, een fysiotherapeut of oefentherapeut. Indien de klachten u belemmeren om (volledig) te werken kunt u ook uw bedrijfsarts benaderen. Zij kunnen u geruststellen, adviseren, behandelen en indien nodig doorverwijzen. De behandeling zal voornamelijk bestaan uit bewegen en het opbouwen van activiteiten op een gunstige manier voor uw rug. Het is belangrijk dat u weer in beweging komt en de eigen regie kan voeren in uw herstel. Massage kan een onderdeel zijn van de behandeling, maar daarbij is het zeker zo belangrijk om te gaan oefenen met uw therapeut.

Wanneer is een bezoek aan huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut nodig?

Indien een of meerdere van onderstaande punten op u van toepassing is moet u contact opnemen met de huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut.

  • Als uw rugpijn het gevolg is van een flinke val.

  • Als u naast de rugpijn ook last heeft van uitstralende pijn in een of beide benen.

  • Als u naast de rugpijn last heeft van krachtsvermindering in uw bovenbeen of voet.

  • Als het gevoel in uw been, bil of voet verandert.

  • Als u tintelingen heeft in het been.

  • Als u last heeft van urineverlies.

Heeft u een zorgverlener nodig?

afspraak maken