ACUTE RUGPIJN
U heeft last van acute (plotselinge) pijn in uw rug. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Hieronder leest u wat de pijn in uw rug betekent en wat u hieraan kunt doen.
Wat is acute rugpijn?
Acute rugpijn komt bij 8 van de 10 mensen meerdere keren in zijn of haar leven voor en is pijn die pas een korte tijd (minder dan zes weken) aanwezig is. De pijn kan hevig zijn, maar herstelt zich normaal gesproken vanzelf binnen een paar dagen tot enkele weken. Ongeveer 80% van de mensen met acute rugklachten, heeft deze klachten na 6 weken niet meer.
Rugpijn kan worden verdeeld in twee groepen namelijk ‘specifiek’ en ‘aspecifiek.’ De meeste rugklachten zijn aspecifiek. Dit wil zeggen dat er geen duidelijke lichamelijke oorzaak is voor de rugklachten, zoals dit bijvoorbeeld bij een hernia wel het geval is. Er kunnen andere factoren een rol spelen zoals stress, eenzijdige/verkeerde houdingen en/of bewegingen, te weinig of juist teveel lichamelijke activiteiten.
Daarnaast kan er sprake zijn van een verstoorde balans tussen belasting (de krachten op de rug of wat u van uw rug ‘vraagt’) en de belastbaarheid (wat u geestelijk en lichamelijk aan kunt). Indien de mate van belasting en belastbaarheid niet in balans zijn kan dit zorgen voor rugklachten. Beperkingen in activiteiten, oudere leeftijd, een slechte gezondheidstoestand, matige conditie, stress, angst voor pijn, depressieve klachten, zware fysieke activiteiten of problemen met bijvoorbeeld collega’s op het werk kunnen de rugklachten veroorzaken maar ook in stand houden.
Wat kunt u zelf doen om de rugklachten te verminderen?
Als u last hebt van acute rugpijn is in beweging blijven erg belangrijk! Door in bed te gaan liggen, zal de rug alleen maar pijnlijker en stijver worden. Het is belangrijk om te weten dat gedoseerd bewegen niet zorgt voor schade van de weefsels in de rug, hoewel dit misschien wel pijnlijk kan zijn. In principe hoeft u in dit stadium niet naar de huisarts of andere zorgverlener (fysiotherapeut of oefentherapeut). Probeer actief te blijven, eventueel met wat aanpassing van uw werkzaamheden en andere activiteiten; u moet bijvoorbeeld niet zwaar tillen. Actief en in beweging blijven zal uw herstel bevorderen. Als ondersteuning kunt u een pijnstiller, zoals paracetamol, gebruiken. Mocht u toch graag met iemand willen overleggen om te weten wat u het beste kunt doen, dan kunt contact opnemen met een fysiotherapeut of oefentherapeut die op deze website staat vernoemd.
Wanneer is het nodig om de huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut in te schakelen?
Indien een of meerdere onderstaande punten op u van toepassing is moet u contact opnemen met de huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut.
- Als uw rugpijn het gevolg is van een flinke val.
- Als u naast de rugpijn ook last heeft van uitstralende pijn in één of beide benen.
- Als u naast de rugpijn last heeft van krachtsvermindering in uw bovenbeen of voet.
- Als het gevoel in uw been, bil of voet verandert.
- Als u tintelingen heeft in het been.
- Als u last heeft van urineverlies.
Zoekt u een of fysiotherapeut of oefentherapeut in uw buurt?