LANGDURIGE RUGPIJN

WAT IS LANGDURIGE RUGPIJN?

Er is sprake van langdurige rugpijn wanneer uw klachten langer dan 3 maanden duren of in deze tijd regelmatig zijn teruggekeerd. Aangetoond is dat het voortduren van deze klachten vaak te maken heeft met hoe men met de klachten omgaat. Aanhoudende stress, bewegingsangst, overgewicht of ondergewicht, alcoholgebruik, roken en gebrek aan rust zijn belangrijke negatieve factoren voor rugpijn. Het is daarom erg belangrijk om bij uzelf na te gaan, indien u dit nog niet heeft gedaan, waar u zelf invloed op heeft en welke factoren u kunt veranderen. Ook wanneer uw klachten langer dan 3 maanden aanhouden zijn het vaak aspecifieke rugklachten, dus klachten zonder dat hier een aanwijsbare lichamelijke oorzaak voor is.

 Wat moet ik doen?

Ook hier geldt dat u in beweging moet blijven en dat bewegen geen schade aan uw rug veroorzaakt. Wel is het vanwege de duur van uw klachten belangrijk om hulp in te schakelen. Meestal bent u al bij uw huisarts geweest of bij uw fysiotherapeut of oefentherapeut in behandeling. Het kan waardevol zijn om naar een gespecialiseerd fysiotherapeut of oefentherapeut te gaan. Is dit nog niet het geval, maak dan zo snel mogelijk een afspraak. Hier bespreek je de mogelijk aanwezige negatieve factoren die uw herstel in de weg staan. Maar ook zal er gekeken worden naar een specifiek programma om de belastbaarheid van de rug te verhogen. Het doel van deze behandeling ligt vooral op het hervatten van uw dagelijkse activiteiten. Het verminderen van pijn is niet het belangrijkste doel, maar het verhogen van uw belastbaarheid zal op termijn wel voor een vermindering van pijn zorgen.
Maak, indien van toepassing, een afspraak met uw bedrijfsarts indien de klachten uw werk negatief beïnvloeden.

Ook na behandeling door een gespecialiseerd fysiotherapeut of oefentherapeut blijf ik last houden, wat nu?

Indien geen van bovenstaande behandelingen hebben geholpen is er nog een mogelijkheid om een revalidatie traject te starten in het revalidatiecentrum. Hier zal er multidisciplinair, dus met meerdere specialisaties samen, gekeken worden hoe u het beste om kunt gaan met uw rugklachten.
De huisarts, fysiotherapeut of oefentherapeut kan u het advies geven om met deze revalidatie te starten.

Een afspraak plannen met een zorgverlener?

zorgverleners