INFORMATIE OVER PIJN

INFORMATIE OVER PIJN

Wanneer we spreken over lage rugklachten is een van de voornaamste symptomen PIJN.

Pijn zorgt er vaak voor dat we minder gaan bewegen, pijnlijke bewegingen uit de weg gaan en zelfs angst krijgen om bepaalde bewegingen en activiteiten uit te voeren. Opzich is dit geen vreemde reactie; het lichaam geeft pijn aan dus zal er ergens wel ‘iets’ niet goed zijn of misschien wel kapot?  

In het geval van lage rugpijn, ofwel aspecifieke lage rugpijn, is dit echter vaak niet het geval. De naam ‘aspecifiek’ geeft aan dat er niet een directe aanwijsbare lichamelijke oorzaak is. Hoe kan het dan dat u wel pijn voelt maar er niet direct een oorzaak aan te koppelen is?

Een belangrijk gegeven is dat pijn binnen ons lichaam wordt geregistreerd in en door de hersenen. Dit komt tot stand met behulp van verschillende pijnbanen die door het lichaam lopen en pijnprikkels doorgeven aan de hersenen. Onze hersenen bepalen dus of wij pijn ervaren of niet. Zo zien we dus meestal bij de lage rugklachten dat de hersenen wel een pijnsignaal afgeven maar niet als gevolg van weefselschade in de lage rug!

Als we nu weten dat pijn bij lage rugklachten meestal niet het gevolg is van weefselschade dan kunnen we ons afvragen hoe we dan met deze pijn moeten omgaan? De pijn geeft immers niet aan dat we door bewegen schade zouden toebrengen aan de lage rug. Sterker nog, door wel te bewegen houdt u de spieren in beweging en dus soepeler, zorgt u ervoor dat de wervelkolom mobiel blijft en voorkomt u op korte termijn een toename van klachten. Met deze aanpak zorgt u ervoor dat u direct de klachten aanpakt en uw herstel op een natuurlijke manier kunt bevorderen.

Samenvattend, de meest effectieve manier om om te gaan met lage rugklachten is:

  • zoveel mogelijk blijven bewegen

  • actief blijven in uw dagelijks leven

  • oefeningen doen die u krijgt van uw fysiotherapeut of oefentherapeut.